2 juli 2020 Demonstrerende boeren weten binnenstad Groningen toch te bereiken, ook demonstratie bij vliegveld Eelde

 

Boeren die willen demonstreren in de stad Groningen worden tegengehouden door de politie. De binnenstad is grotendeels afgezet voor tractoren. Toch wisten de boeren de Grote Markt te bereiken. Later namen de boeren bezit van de Vismarkt.

De Tweede Kamer debatteert donderdagavond over het voor boeren gevoelige stikstofonderwerp. De minister wil dat er minder eiwit in veevoer zit, zodat de uitstoot verder wordt teruggedrongen. Daar zijn veel boeren het niet mee eens. De boeren vrezen verdere aantasting van het boerenbedrijf.

 

Rond 20 uur trokken boze boeren vanuit Schildwolde richting Groningen. Tegelijkertijd trokken enkele tientallen boeren met de tractoren richting Groningen Airport Eelde.  Daar verzamelden zich zo'n zestig boeren met hun tractoren.

Daar wachten ze de uitslag van het kamerdebat over de omstreden voermaatregel af. Ze hebben Eelde gekozen omdat Schiphol te verweg is. De boeren hebben de vertrekhal van de luchthaven omgedoopt tot 'Farm Friendly vertrekhal'. Rond 23.30 uur stonden de boeren hier op het punt van vertrekken.

 

De boeren lijken een kat- en muisspel met de autoriteiten te houden. Rond 22 uur proberen ze via de Eikenlaan de stad Groningen binnen te komen. Boeren kwamen toen met hun tractoren de Ebbingestraat ingereden. En slaagden er vervolgens in de Grote Markt op te rijden. Vanaf de Griffeweg worden boeren onder politiebegeleiding nu naar de Grote Markt gedirigeerd. Ook op de Vismarkt stallen boeren hun tractoren.

Chaos op de ringweg

Rond 21:20 uur rijden naar schatting zo'n 150 tractoren op de zuidelijke ringweg richting de Europaweg. Voor overig verkeer is er geen doorkomen aan. De politie geleidt de stoet tractoren richting de Hooghoudtstraat aan de rand van de stad. Op het knooppunt Julianaplein is het een chaos.

 

In Drenthe zou in appgroepen onder boeren worden opgeroepen om naar Assen te gaan. De boeren zijn richting de persvertegenwoordigers weinig spraakzaam.

 

Op de Bedumerweg in Groningen is het tot een confrontatie gekomen tussen boeren en de politie. Agenten willen de trekkers er niet langs laten. De weg is geblokkeerd. De boeren maken daarom rechtsomkeert. waar ze naartoe rijden is niet bekend.

 

De boeren wilden in Groningen richting de binnenstad trekken. Zover kunnen ze niet komen.